Ara tatillerde ne yapılabilir?

ARA TATİLLERDE NE YAPILABİLİR?

Ara tatillerde bir ana tema başlığı altında bilim, kültür, sanat, spor, gezi, fuar gibi etkinlikler planlanacak. öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı.

MEB TAKVİMİ 2019 - 2020

• 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başladı.

• 18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak.

(Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

• 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek.

• Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak.

(Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün)

• İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak.

• 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek.

(Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)

• 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

MEB, ARA TATİLDE ÖĞRENCİLER İÇİN 180 ETKİNLİK BELİRLEDİ

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB),2019-2020 eğitim öğretim yılında ilk defa uygulanacak ara tatilde öğrencilerin yapabileceği 180'e yakın etkinlik çeşidi belirleyip, bunları internet sitesinde topladı. Site hakkında bilgi veren Ortaöğretim Genel Müdürü Yusuf Büyük, ara tatilin çocukların öğrendiklerini unutmasına neden olacağı eleştirileri için, "Bu 2 aylık süre içinde öğrendiklerini zaten dışarıda uygulayacaklar, görecekler, yaşayacaklar. Herhangi bir unutma mümkün değil" dedi.

2019-2020 eğitim öğretim yılında birinci dönem ara tatili 18-22 Kasım tarihleri arasında olacak. Öğrenciler hafta sonu tatilleri de dahil edildiğinde toplam 9 günlük tatilin ardından 25 Kasım´da tekrar ders başı yapacak. Bakanlık, ara tatil döneminde öğrencilerin velileriyle birlikte yapabileceği etkinlikleri 16 ana başlık altında belirledi. Bunlar gezi, sağlık ve çevre, doğa, bilgi ve teknoloji, iletişim, okuryazarlık, sanatsal faaliyetler, sportif faaliyetler, araştırma ve gözlem, oyun oynama ve bulmaca çözme, sosyal sorumluluk, günlük yaşam becerileri, el sanatları, bilim, yardımlaşma, kariyer planlaması ve aile günü olarak sıralandı. 81 ildeki milli eğitim müdürlükleri, bu ana başlıkları dikkate alarak kendi illerinin özellikleri doğrultusunda 180'e yakın etkinlik çeşidi belirledi. Öğrenciler ile velilerin, bu etkinlikler hakkında bilgi alıp, seçim yapabilmesi için 'aratatil.meb.gov.tr' başlıklı bir internet sitesi de oluşturuldu.

'YAZ TATİLİNDE UNUTMA ALIŞKANLIĞINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ'

DHA´ya açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Yusuf Büyük, ara tatil uygulamasının 2023 eğitim vizyonu içerisinde yer aldığını belirterek, "Yaz tatilinin çok uzun olması tarım toplumundan kalan bir alışkanlığımızdı. Halbuki şu an köylerde yaşayan nüfus gittikçe azaldı. Bu açıdan biz Avrupa Birliği ülkeleri gibi, diğer dünya ülkeleri gibi ara tatil yapma uygulamasına bu yıl geçmeye karar verdik. Böylece yaz tatilindeki bu unutma alışkanlıklarını da ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.

'180'E YAKIN FAALİYET ALANIMIZ VAR'

Ara tatilin eğitime verilen bir ara anlamına gelmediğini vurgulayan Büyük, "Eğitim sadece okulda yapılan bir etkinlik değildir. Çocuğun bu verilen arada dışarıda doğayla, sporla, kültürle, sanatla, değerlerimizle ve farklı şeylerle karılaşmasını umuyoruz, bekliyoruz. Bu yüzden de 81 il milli eğitim müdürlüğümüz bizim MEB olarak 16 ana başlıkta belirlediğimiz faaliyetlerin altını kendi illerinin özelliklerine ve konseptine uygun olarak doldurdular. Yaklaşık 180´e yakın faaliyet alanımız var" dedi.